tisdag 16 september 2008

Insikt

Idag blev Project Lunch utsatt för försök till utövande av härskarteknik. 4 st av 7 anmälda valde att hoppa av i sista stund. "Härskarna" lär därefter ha intagit broskbuffé på restaurang Sun Wall. Det tyckte Project Lunch var gulligt av dem.
Härskar bäst som härsknar sist, eller hur man nu säger...

Mer om härskartekniker:

Härskarteknik syftar på olika sociala manipulationer varmed en dominant grupp behåller sin position (i en synlig eller osynlig hierarki) gentemot personer från andra grupper. Uttrycket är ursprungligen myntat av den norska socialpsykologen Berit Ås som beskrev fem härskartekniker 1976[1] och beskrevs redan på 1980-talet i svensk litteratur[2]. Vanligtvis är det någon av dessa fem som avses med termen härskarteknik, men Berit Ås har själv utökat listan med två till och i vardagligt tal används ibland ordet härskarteknik om allmänt ohemula maktmanipulationer. Andra tänkare och debattörer har också beskrivit och delat upp härskartekniker på lite andra sätt[3] men Berit Ås ursprungliga definition och beskrivning är dock den som är klart dominerande.

1. Osynliggörande

Att tysta eller marginalisera oppositionella personer genom att ignorera dem. Exempel: Någon tar upp det du just sagt som om det vore en egen idé eller tar ordet trots att du just börjat prata. På ett möte börjar de andra skrapa med stolarna, bläddra i sina papper, viska eller gäspa när du får ordet.

2. Förlöjligande

Att genom ett manipulativt sätt framställa någons argument eller person som löjlig och oviktig. Detta genomförs till exempel genom att använda slående men ovidkommande liknelser. Även att inför grupp anmärka på persons yttre är ett sätt. Exempel: En kollega skrattar åt ditt uttal och säger att du låter som en person i en kul tv-serie (när du hade något viktigt att säga).

Inga kommentarer: